Стотици демонстранти се събраха пред сградата на технологичния университет „Амир Кабир“ в Техеран с искане за незабавната оставка на върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей, предаде Би Би Си, цитирана от offnews.bg. Протестът и призивът за свалянето на ислямския лидер от власт са заради инцидента с украинския пътнически Боинг, предизвикан от иранските военни в сряда. Днес иранските власти официално признаха това.

Сред всичките 176 души на борда на самолета бяха 83 иранци и десетки канадци с ирански произход. Всички те загинаха при експлозията. В иранските социални мрежи се появиха видеозаписи от протестите, в които се виждат събралите се до университета хора, скандиращи антиправителствени лозунги. На един от клиповете се чува как тълпата скандира „Оставка не е достатъчна, трябва съд!“.

Постъпват съобщения за протести и пред сградата на технологичния университет „Шариф“, който е едно от най-престижните учебни заведения в страната. Според някои данни, най-малко 10 от загиналите при катастрофата са завършили този университет.

Иранските потребители на Туитър /забранен в ислямската държава/ и Инстаграм изразяват възмущение и ужас след изявлението на властите. Един от тях пише: „Вашата грешка беше непреднамерена. Вашата лъжа беше преднамерена. Не може да лъжете хората заради съображения за целесъобразност“. Политологът Задех Збикалам, в миналото университетски професор, казва, че е трудно да се разбере как сега ще се оправдаят властите, след като през последните три дни всички те на практика лъгаха.

Правителствената агенция IRNA съобщи, че аятолах Хаменей е разпоредил разследване за вероятна немарливост, резултат на която би могла да стане гибелта на самолета. Иранският парламент обяви, че в неделя ще разгледа обстоятелствата от катастрофата в открито заседание.

Аятолах Хаменей заяви, че има доказателства за допусната грешка и призова да се вземат мерки, за да не се повтори случаят. Президентът Рохани каза, че Иран дълбоко съжалява за случилото се и обеща наказание за виновниците. Иранският посланик във Великобритания се извини за предишните си лъжливи изявления. Той твърдеше с увереност, че Иран не е обстрелвал украинския самолет с ракети.

Остава без отговор важният въпрос: защо иранското въздушно пространство не бе затворено по време на ракетната атака, която Техеран извърши срещу американските военни бази в Ирак?

Иран си призна: "Човешка грешка" е свалила украинския самолетМашината е била сбъркана с "враждебна цел"