Иранските военни признаха, че са отговорни за катастрофата на украинския Boeing 737, но подчертаха, че това е станало "неволно" и трагедията е причинена от "човешка грешка".

Според информационната агенция ISNA, Иран заяви, че самолетът е летял близо до военен обект на Гвардията на Ислямската революция. По тази причина самолетът е бил сбъркан с "враждебна цел".

Тръмп: Подозирам, че украинският самолет е свален погрешка от ИранТръмп заяви, че новите икономически санкции срещу Иран вече са влезли в сила

Самолетът "Боинг" се разби в сряда, малко след излитането от Техеран, при което загинаха всички 176 души на борда. Западни представители заявиха, че предварителното разузнаване сочи, че самолетът е бил свален от Иран на фона на атаките си върху цели в САЩ, но Техеран първоначално отрече твърдението, преди да признае грешката.

В „Туитър“ иранският външен министър Мохамед Зариф заяви, че част от вината за авиокатастрофата в "кризисен момент" е „американският авантюризъм“.

Президентът на страната Хасан Рухани заяви в профила си в социалната мрежа „Туитър“, че Иран дълбоко съжалява за допуснатата катастрофална грешка. Той обеща да привлече към отговорност виновните за свалянето на украинския самолет.

Първоначално Техеран отричаше негова ракета да е свалил Боинга в сряда. Напрежението обаче се покачи, след като САЩ и Канада (голяма част от пътниците са били с канадски паспорти), цитирайки разузнаването, се обединиха около позицията, че именно Иран е отговорен за инцидента, вероятно неумишлено.

Иран: Приключихме с отмъщението си за СолейманиНяма да бъдат предприети нови военни действия