Стрелецът, който откри огън по време на коледен пазар в центъра на Страсбург, не е бил заловен. Това съобщи кметът на града Роланд Рийс. Припомняме, че по-рано стана ясно, че поне един човек е бил убит, а други девет са били ранени. Според друга информация ранените са поне шестима. Стрелбата е открита в близост до коледен базар близо до централния площад Клебер в града. Според очевидци е използвано автоматично оръжие.

Стрелба близо до Коледния базар в Страсбург! Един човек е убит ВИДЕОПолицията отцепи центъра на града и прикани гражданите да не излизат от домовете си

 

Според очевидци са били чути поне дузина изстрели. Районът е отцепен. Движението на трамваите е спряно. Тече евакуация на хората от центъра на града. Органите на реда призовават хората да останат спокойни и да не разпространяват слухове. Блиц съобщи, че е имало българи в непосредствена близост до касапницата.

Кристоф Кастанер, вътрешният министър на Франция, който е бил в Елисейския дворец, по време на стрелбата, извънредно е отпътувал за Страсбург. Емануел Макрон е бил уведомен за инцидента. Затворена е сградата на Европейския парламент, а вътре са блокирани евродепутатите и служителите. В социалните мрежи се появиха снимки и на въоръжени военни, които вероятно преследват стрелеца.

Във всички болници в града е обявено извънредно положение за действие при кризисни ситуации. Френското министерство на вътрешните работи, в своя официален Twitter акаунт, призова жителите на Страсбург да останат в домовете си във връзка с "сериозен инцидент с обществената сигурност".

"В Страсбург се случи сериозен инцидент, заплашващ обществената безопасност. Молим жителите на да останат вкъщи. Ще последва допълнителна информация. Следвайте инструкциите на властите", се каза в изявлението.