Близо 78% от участвалите в неделния референдум в Швейцария са гласували против предложението в страната да се въведе гарантиран минимален доход. Това сочат прогнозни данни на социологическата агенция GFS, цитирани от телевизия SRF.

Привържениците на идеята твърдяха, че ако за всеки, който законно живее на територията на страната, се въведе плащане на 2500 швейцарски франка (малко над 2560 щатски долара или 2250 евро) и 625 франка за дете до 18 години, ще се защити човешкото достойнство и обществените услуги в момент на засилващо се навлизане на автоматичното производство, припомня "Ройтерс". Според противниците, сред които е и правителството, това е прекалено голям бюджетен разход, който в крайна сметка ще отслаби икономиката.

Формулировката на въпроса бе доста неясна – настоява се за промени в конституцията на страната, които да въведат "безусловен базов доход, гарантиращ хуманното съществуване и участието на цялото население в обществения живот".

Швейцария е първата държава, провела национален референдум, макар че такива планове има и в други страни, включително във Финландия и Холандия. Предварителен доклад във Финландия показва, че засега правителството леко се е отдръпнало от идеята и ще пробва въвеждане на частичен гарантиран доход, тъй като в противен случай разходите ще са твърде големи. Така през 2017 г. се очаква 180 000 финландци да получават гарантирано всеки месец между 500 и 700 евро – доста под средните месечни доходи, които се движат около 2700 евро. Предвид че социалната система на Финландия е подобна на другите скандинавски държави, въвеждането на по-малък месечен гарантиран доход (като гореописания) ще намали социалните разходи на страната, които в момента възлизат на около 31% от БВП.

Даниел Хени, собственик на кафене в Базел и един от инициаторите на референдума, коментира, че очевидно привържениците му са изгубили вота, но са спечелили морална победа. "Като бизнесмен аз съм реалист и очаквах нещо като 15% подкрепа, но сега, изглежда, ще съберем 20, може би 25 процента, а това е страхотно и сензационно", казва той пред SRF. "Като гледам и интереса на медиите по света, виждам, че зададохме тон."

Идеята, зад която стоят артисти, писатели и интелектуалци, бе минималният гарантиран доход да замести изцяло или отчасти това, което хората получават като социални помощи. Сумата от 2500 франка бе само "работен вариант", но по-важна била посоката - да се даде възможност на хората да се занимават с важни дейности, които не са стимулирани от бизнеса, като опазването на околната среда, и да бъде увеличено и заплащането в сектори, където няма много желаещи за работа.

Правителството заяви, че разбира идеята на инициаторите, но че по негови изчисления не достигат около 25 милиарда франка (свръхбюджета за социално подпомагане), поради което ще се наложи повишаване на данъци и съкращаване на други разходи. Освен това мнозина от най-ниско платените служители и работници биха изгубили интерес да ходят на работа.

Публицистът Даниел Щрауб, един от инициаторите, признава, че гарантирането на месечен доход ще струва около една трета от БВП на страната. В момента Швейцария отделя около 19.4 % от БВП за социалната сфера, което е под средното ниво за страните от ОИСР.

Снимка: Ройтерс

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg