Нови сцени на размирици се разразиха в центъра на Париж на третия пореден протест на "жълтите жилетки" срещу цените на горивата. Броят на пострадалите, арестуваните и на щетите непрекъснато расте. Протестиращите не се успокоиха след обявения през седмицата план за преход към чиста енергетика на президента Макрон, предаде БНР.

Групи от анархисти преодоляха всичко по пътя си, чупейки загражданията по пътя си в района на "Шан`з Елизе". Ранени са 135 души, арестувани са 146. Има подпалени заведения и банкови офиси, изпочупени са автомобили, банкомати и светофари, атакувана беше и Триумфалната арка. Полицията разпръсна протестиращите със сълзотворен газ.

Според френския държавен секретар по сигурността Лоран Нунес метежниците са общо около 3000 и нямат нищо общо с протестиращите. В шествието на „Жълтите жилетки“ преобладаваха лозунгите срещу президента Макрон, но недоволството от поскъпването на живота е доминиращо.

„Народът на Европа и на Франция малко по малко го изцеждат с данъци. Писна ни. Това трябва да спре. Неотдавна видяхме Арабската пролет. А сега сме свидетели на Европейската зима. Ако трябва, ще издържим и до пролетта“, каза един от протестиращите.

„Намалете данъците. Оставете ни да живеем. Да работиш е прекрасно, но когато не можеш да живееш, не виждам смисъл“, допълни друга демонстрантка.