През първите пет месеца на 2015 г. полицаи в САЩ са застреляли 385 души. Това се съобщава в публикувано в събота проучване на вестник "Вашингтон пост", цитирано от БГНЕС.

"Средно са загивали по двама души на ден. Тези данни превишават с два пъти официалната статистика на смъртните случаи, свързани с употребата на огнестрелно оръжие от полицейски служители в същия период на последното десетилетие", посочва изданието.

Според "Вашингтон пост", "около половината от жертвите са бели /171/, а останалите - представители на малцинствата", от които чернокожите - 100 души, латиноамериканците – 54, азиатците – 6 и други - 3-ма. "По-голямата част от жертвите - 80 процента - са били въоръжени с потенциално смъртоносни предмети, предимно пистолети, а също ножове и мачете.

Четиридесет и девет души са били невъоръжени, а в ръцете на 13 са се оказали оръжия играчки. "Като цяло, 16% са били с пистолети играчки, или не са били въоръжени", пише вестникът. Обстоятелствата около убийството на другите "остават неясни." Възрастта на жертвите е между 16 и 83 години. "Осем от тях са на 18 години", отбелязва вестникът. На възраст от 25 до 34 години жертвите са били 118 души.

TrafficNews.bg