Папа Франциск остро разкритикува бюрокрацията на Ватикана в предколедния си адрес към кардиналите, като спомена "духовния Алцхаймер" и "тероризма на клюки".

Той каза, че Kурията - администрацията на Римокатолическата църква - страда от 15 "заболявания", които трябва да бъдат излекувани през новата година.

Франциск - първият папа от Латинска Америка - също разкритикува "онези, които се грижат вманиачено за своя имидж" и поиска реформа на курията.

Настъпи тишина в края на речта на папата, коментира Би Би Си.

Франциск изброи 15 "болести", които заплашват висшето духовенство и по-специално Курията - главния административен орган на Светия престол и Ватикана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В реч с безпрецедентно суров език папата осъди податливостта на светската суета, съперничествата, празнословието, клеветите и раздорите.

Светият отец отправи в годишното си слово благопожелания към членовете на Курията и ги прикани да направят "истински преглед на съвестта си". Той говори в обстановка на голяма тържественост и пълна тишина в зала "Клементина" във Ватикана в присъствието на кардиналите.

След като благодари на кардиналите и епископите за службата им през изтеклата година, Франциск отбеляза, че точно както човешкото тяло, Курията страда от "изневеряването" на Евангелието и е заплашена от болести, които трябва да се научи да лекува. Папата изброи тези заболявания, с които Курията трябва да се справи, "за да бъде с всеки изминал ден по-хармонична и единна".

Франциск използва шокиращи думи, според АФП, формулировки като "духовен Алцхаймер", "умствено и духовно вкаменяване", "коравосърдечност", "тероризма на празнодумството", "екзистенциална шизофрения", "прикрит нарцисизъм", "боричкания за слава" и т.н.

TrafficNews.bg

Оздравяването е плод на осъзнаването на болестта, заключи папата, призовавайки епископите и кардиналите да оставят Светия дух да вдъхновява делата им, да не се "стремят да го опитомят" и да не се осланят единствено на интелектуалните или организаторските си способности.

Изкушението да се чувстваш безсмъртен винаги го е имало, отбеляза Франциск, съветвайки висшите духовници да посещават гробищата, където почиват толкова хора, смятали се за незаменими. Папата, който никога не излиза в почивка, препоръча на присъстващите също да избягват болестта на свръхактивността.

Светият отец заклейми особено сурово клеветата, която според него може да бъде равносилна на хладнокръвно убийство.

След речта, която подейства като студен душ на присъстващите, Франциск поздрави лично всеки от кардиналите.

После в огромната зала "Павел Шести", където цареше съвсем друго настроение и празнична атмосфера, папата приветства служителите на Ватикана и семействата им. Той почете онези "невидими хора", благодарение на които Ватиканът функционира ден след ден.

След избирането си през март 2013 г. папата предприе в Курията дълбока реформа, която се сблъсква със сериозна вътрешна съпротива и предизвиква множество опасения. Очаква се тя да приключи не по-рано от 2016 г., припомня АФП.