Премиерът Джъстин Трюдо заяви в петък, че Канада забранява използването и търговията на над 1500 модела щурмови оръжия от военен калибър в страната. 

Трюдо цитира множество масови престрелки в страната, включително убийството на 22 души в Нова Скотия на 18 и 19 април. Той обяви забраната на над 1500 модела и варианти на огнестрелни оръжия, включително две оръжия, използвани от оръжейника, както и AR-15 и други оръжия, които са били използвани в редица масови стрелби в Съединените щати

„Канадците се нуждаят от нещо повече - от мисли и молитви. Тези оръжия са замислени с една единствена цел: да се убие колкото се може по-голям брой хора възможно най-бързо. От тях няма никаква полза и мястото им не е в Канада", каза Трюдо.

Заповедта на кабинета не забранява притежаването на нито едно от оръжията във военния стил и техните варианти, но забранява използването и търговията с тях. Той каза, че заповедта има двугодишен период на амнистиране за настоящите собственици и ще има програма за компенсации, която ще изисква законопроект, приет в парламента.

Близо четирима от пет канадци подкрепят забраната, показа неотдавнашно допитване.