Кадър на пожарникар, носещ спасена котка под развалините след земетресението в Турция, събира ужаса и надеждата в една снимка. Хиляди загинаха след серия трусове в южната ни съседка и в Сирия. Броят на мъртвите наближава 4 500, но още стотици са под развалините. Над 20 000 са ранените. Без дом, според източници в Турция, са 4 милиона души. Веднага след трагедията, хиляди хора тръгнаха към мястото на ужаса, за да занесат надежда. 
 
 
Общо 27 доброволци от Пловдив с 4 буса и 2 специализирани джипа заминаха днес за Турция да помогат за справяне с последиците от тежките земетресения. Екипите се събраха на бул. "Васил Априлов" 174 в 12:00 часа и след кратък брифинг потеглиха към южната ни съседка. Доброволците заминават изцяло за собствена сметка с лични средства и екипировка с единствената цел да помогнат. 
 
Пловдивската група е от няколко формирования - доброволците от "Мейдей", "Аварийно спасяване Пловдив" и "Пловдив 112", както и от Националната асоциация на доброволците в Република България.
 
Групата потегли към турския град Газиантеп, където по предварителен план ще прекарат 5 денонощия, но имат готовност и да посетят засегнатите части от земетресението в района на Сирия. 
 
Планът на групата е да стигне колкото се може по – бързо, тъй като шансовете за оцеляване на затрупаните под отломките хора намаляват намаляват с всеки изминал час.
 
 
 
Междувременно хиляди доброволци от различни части на света чакат на летището в Истанбул, за да пътуват към Адана и Газиантеп, където могат да се включат в спасителните операции. Над 12 хиляди души са заминали за най- пострадалите райони. Полетите са на фиксирана цена 10 евро. 
 
 
Вчера от Пловдив и страната тръгнаха 60 спасители от Пожарната, към Турция. Общини, институции и частни организации стартира кампании за набиране на средства и неща от първа необходимост за бедстващите райони. Необходими са одеала , обувки, палатки, генератори и др. 
 
Мащабът на трагедията е огромен и трудно някой може да остане безразличен пред мъката, страха и надеждата в очите на оцелелите. Всеки, който желае и има възможност, може да се включи в някоя от стартиралите кампании. 
 
Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари 2023 г. Открита е специална банкова сметка в лева:
 
IBAN: BG64UNCR76301078660913
 
За пострадалите от земетресението в Турция
 
Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.
 
Екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК отпътува тази вечер за Турция, за да се включи в спасителните дейности на място. Организацията има готовност и да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв.
Българският Червен кръст изказва своята благодарност към всички, които отправиха към нас запитвания за набиране на помощи. В момента опитни и специално обучени екипи работят при изключително тежки условия на терен, като тяхната основна цел е спасяването на ранените и пострадалите. Предстои да бъде извършена оценка на дългосрочните нужди, за която колегите от Турския Червен полумесец ще предоставят допълнителна информация.
БЧК е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и ГД ПБЗН.

 

Титуляр: Сдружение 'Аварийно Спасяване Пловдив'
IBAN: BG68RZBB91551012506770
BIC RZBBBGSF
Основание: дарение Земетресениe
 
Средствата ще се използват за обезпечаване на екипа, храна, медикаменти, екипировка и други. Обстановката там е зимна, спи се в полеви палаткови лагери, не е ясно как са доставките на вода, храна, медикаменти итн. Хората ни ще трябва да бъдат автономни за около 5-7 дни.
 
Фондация „Гората.бг“
IBAN: BG74RZBB91551011840078
Основание: Земетресение
 
 
 
BG39DEMI92405000305527
Търговска банка Д
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков
Основание: За пострадалите от земетресението.
 
 
 
 
Трагедията в Турция, запечатана от камерите на очевидците: