Една от водещите в световен мащаб авиокомпании - дубайската "Емиратс", забрани на пасажерите да носят пейджъри и радиостанции на борда на своите самолети. Мярката е вследствие на атаките миналия месец срещу ливанската групировка "Хизбула", включващи комуникационни устройства, които експлодираха, съобщи "Сега".

"На всички пътници, пътуващи до, от или през Дубай, е забранено да превозват пейджъри и уоки-токита в регистриран или ръчен багаж", се казва в изявление на авиокомпанията на уебсайта ѝ. Уточнява се, че всички открити забранени предмети ще бъдат конфискувани от дубайската полиция като част от засилените мерки за сигурност.

Най-голямата авиокомпания в Близкия изток обяви също, че полетите до Ирак и Иран ще останат спрени до вторник, докато услугите до Йордания ще бъдат възобновени в неделя. Полетите до Ливан ще останат спрени до 15 октомври поради ескалиращи израелски атаки срещу подкрепяната от Иран "Хизбула", включително удари близо до летището в Бейрут.

В средата на септември стотици членове на "Хизбула", включително бойци и медици, бяха сериозно ранени, когато пейджърите, които използват за тайни комуникации, бяха взривени дистанционно. Смята се, че зад взривовете стоят израелски разузнавателни служби, които чрез унгарски фирми минират пейджърите и ги продават на ислямистите.

От Израел обаче не са потвърдили тази версия. Президент Ицхак Херцог дори заяви, че "недвусмислено отхвърля" връзката на страната с атентата.