В туит, публикуван от единия от терористите, отървавил Нова Зеландия, се виждат и няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи или пък на ключови битки от Руско-турската и Балканската война.

Според италианския вестник "Република" профилът на терориста Б.Т. бил след това затворен, но някои снимки на публикацията му все още могат да се видят в Twitter.

Крайнодесен, бял, в униформа. Кървав стрелец снима терора в Крайстчърч ВИДЕОПолицията вдигна блокадата в новозеландското градче, четирима са в ареста

На втория пълнител се вижда и надписа на български: "Битка при Булаир 1913" (булаирският бой се провежда на 8 февруари 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските Дивизия Мюретеби и 27-ма пехотна дивизия под командването на Али Фетхи – бел.ред.).

Преди него е изписано на български и името Фружин (син на последния търновски цар Иван Шишман, който през 1408 г. заедно с Константин оглавява въстание против османското господство)

На третия пълнител пък има надпис на английски: Шипченски проход 1877-78.

Кървав терор над две джамии в Нова Зеландия – десетки жертви, десетки ранени СНИМКИЕдин човек е задържан, медиите твърдят, че е крайнодесен радикалист

На пълнителите се виждат и други надписи, сред които и на името на италианеца Лука Траини, който беше осъден на 12 г. затвор за расистка омраза и стрелба, при която рани шестима имигранти в град Мачерата през февруари 2018 г.

Към момента властите в Нова Зеландия са арестували четирима – трима мъже и една жена. Не е ясно дали се издирват други терористи.

Преди минути бяха повдигнати обвинения за убийство на един от четиримата задържани за стрелбата.

"Мъж на възраст под 30 г., е обвинен в убийство и ще се яви в съда в Крайстчърч утре" (събота, 16 март), съобщиха правоохранителните органи, цитирани от Франс прес.

Местните медии написаха, че атентаторът е Брентън Тарант, на 28 години, родом от Австралия.

Преди да открие стрелбата, той е публикувал манифест в Тwitter със заглавие: "Великата замяна", в който стрелецът обяснява мотивите си за кървавата вендета в двете джамии.

"Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят… Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция".

Тарант допълва, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е "символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел".

"Ясно е, че сега това може да бъде описано само като терористично нападение. От това, което знаем, изглежда, че е добре планирано", обяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Жертвите на терора вече са 49. В една от джамиите са загинали 41 души, в другата 7.

От 40-те души, които са закарани по болниците, 1 също е починал, съобщи Sky News.