Единият от нападателите, открили стрелба в две джамии в град Крайстчърч в Нова Зеландия, е австралиец с крайнодесни и антиимигрантски нагласи.

Свидетел описа нападателя като "бял мъж, между 30 и 40-годишен, облечен в униформа".

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелбата в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, обявиха властите, цитирани от Ройтерс.

По информация на местни медии жертвите са най-малко 27 души, а в болница с огнестрелни рани са приети други 30 човека.

Кървав терор над две джамии в Нова Зеландия – десетки жертви, десетки ранени СНИМКИЕдин човек е задържан, медиите твърдят, че е крайнодесен радикалист

От полицията съобщиха, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 37 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му. Даже е снимал действията си.

Видеото показва стрелеца, който излиза от колата си, взима от багажника оръжие, извършва нападението и се връща обратно в нея. 

Преди малко полицията в новозеландския град Крайстчърч вдигна блокадата, въведена след стрелбата в двете джамии.

Това позволи на притеснените родители да приберат децата си от училищата, които бяха блокирани.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн направи изявление за случващото се, като подчерта, че то е вкарало страната в "едни от най-мрачните й дни".

"Ясно е, че случилото се тук е изключително и безпрецедентно действие на насилие. Мнозина от тези, които са пряко засегнати от тази стрелба, вероятно са мигранти в Нова Зеландия, може дори да са бежанци. Те са избрали да направят Нова Зеландия свой дом и тя е техен дом", коментира тя.