Руският опозиционер Алексей Навални заяви, че управата на затвора, в който се намира, го заплашва с принудително хранене. Причината е, че здравето на Навални, който обяви гладна стачка, сериозно се влошава. 

Управата на затвора заявява, че му осигурява правилно лечение, но той го отказва и настоява да бъде лекуван от избран от него лекар, извън персонала на затвора, което му е било отказано.

Ето какво написа в социалните мрежи Навални:

"Днес сутринта при мен дойде жена полковник и каза: изследванията на кръвта Ви показват сериозни усложнения и риск за Вашето здраве. Ако не се откажете от гладната стачка, сме готови да предприемем мерки за принудително хранене още сега. 

И започна да ми описва подробно принудителното захранване - усмирителна риза и тем подобни хубави работи.

А аз слушах и сякаш се върнах в детската градина. На три години съм, а подобно изглеждаща жена ме заставя да изям кожата от вареното пиле в чинията ми. В мен сълзи напират, но казвам "не". А жената се кани, че ще ме нахрани насила, като ме хване и ми върже ръцете. 

Но и разликата е голяма. В детската градина инстинктивно приемах, че никой няма право да ме тъпче насила с варени кожички. А сега просто посочвам параграф от закона и казвам: Извинявайте. Не трябва да ме храните принудително. 

А отговорът е прост. Има два варианта:

1) Страх ги е, че ще излезе наяве, че настъпилата загуба на чувствителност в крайниците ми може да е свързана с отравяне. С предишното отравяне. Или пък с ново такова - не бих се учудил. 

2) Стигаме до заключението, че човекът е роб на системата. Нещо повече - политически затворник. По всяко време и за всяко нещо трябва да може да откаже. А ако протестира, то по-побре да го нахраните принудително, отколкото да изпълните законовите изисквания. 

За пореден път път се убеждавам: не само за себе си протестирам, а за онези стотици хиляди, които нямат права. Само че те нямат и Инстаграм, за да напишат нещо в него. 

Много ми се вие свят, но все още стоя на краката си, защото усещам вашата подкрепа. Благодаря ви!"