Какво е общото между полицията и пеперудите? Сега ще разберете. Срещнахме се с един полицай и един еколог, които преподават българското бойно изкуство Да Дао. Представяме ви шихай Стойчо Яковски и кансей Александър Петров. С тях се срещна репортер на TrafficNews. 

-Какво е Да Дао? Какво означава и какво точно тренирате?

 Шихай Яковски: Да Дао е модерно бойно изкуство, съвместяващо в себе си достиженията на ударните и хватовите стилове. То е създадено в България от група ентусиасти през 80-те години. Най-елементарно обяснено е това, но всъщност е много повече. Ние сме извели някои принципи за извличане на силата при водене на битки, които са революционни и не сме ги срещали в никое друго бойно изкуство. От една страна сме стъпили на традицията, но активно използваме и достиженията на модерната спортна наука.

 - Има ли ограничения за възраст, пол, физическа подготовка?

 Кансей Петров: Имаме само долна възрастова граница – 4 години. След това няма ограничения. При нас тренират много деца, тренират тийнейджъри, тренират и хора, които са решили да се занимават с бойни изкуства от по-голяма възраст. Не връщаме никого. Достатъчно е да има желание, другото ще се нареди. Повечето хора, които са решили да спортуват след 25-тата си година, са притеснени, че няма да се впишат, че ще ги бият... Няма такова нещо. Преди да се стигне до реална битка, ще имат достатъчно време да се подготвят. При нас подготовката върви плавно, нямаме очаквания за големи постижения от начинаещите и не го изискваме от тях.

- А какво изисквате от тях? Все пак трябва да имате някакви правила, методи...

  Кансей Петров: Като начало изискваме от всички да идват колкото се може по-редовно на тренировки. Пропускането на няколко тренировки може да има последствия в развитието на практикуващия, особено ако сме взели нова техника на пропуснатите тренировки. И да – имаме правила за поведение в залата и изискваме да се спазват. При нас е забранено говоренето по време на тренировка, своеволия, непристойно поведение, вулгаризими. В залата се тренира, а изброените може да попречат на тренировъчния процес.

 - Как се развиват трениращите при вас? Имате ли различни колани и изпити?

 Шихай Яковски: При нас, практикуващите тренират в различни групи, в зависимост от техническото си ниво или възрастта си. Децата примерно тренират отделно от възрастните, за тях има съвсем различни тренировки, и като тренировъчни методи, и като интензивност. Не може да се очаква от едно дете на 6 години да притежава концентрацията на възрастен човек. Имаме тренировъчна програма, която стриктно следваме. Всеки тренировъчен цикъл завършва с изпит, на който проверяваме нивото на усвояване на изучаваното преди това. Който е тренирал сериозно, не е пропускал тренировки и е полагал усърдие, ще си вземе изпита, а който е идвал в залата просто да не е вкъщи, няма да си го вземе и това е „честна сделка“, която сключваме с нашите практикуващи. Ние сме максимално честни с тях и да не им даваме напразни надежди. При нас техническите степени наистина се заслужават, а не се подаряват или продават. Разбира се, че приемаме и хора, които нямат особени амбиции за развитие в областта на бойните изкуства, а просто искат да поддържат добра спортна форма.

 - Имате ли състезания за по-напредналите бойци?

 Шихай Яковски: Разбира се, в края на всяка тренировъчна година, обикновено в края на месец май, организираме републикански турнир, на който могат да участват практикуващи от школите ни в страната. Естествено е да имаме и изисквания, които човек трябва да е покрил предварително. Например, да е тренирал през предходната тренировъчна година и да е защитил поне един изпит за техническа степен. Това гарантира до голяма степен, че практикуващият е придобил базови умения и шансът за тежки травми е сведен до минимум. Турнирите са безплатни за всички желаещи, което дава шанс на повече бойци да участват.

 - Какви умения придобиват хората, трениращи Да Дао?

 Кансей Петров: Учим хората на много неща, не само свързани с битка. Например имаме цял раздел за оказване на първа медицинска помощ. Водим курсове за самозащита на жени. На тренировъчния лагер ни се изнасят лекции за история на бойните изкуства, за анатомия, биомеханика и т.н. Имаме и кампания срещу агресията, в която работим с много училища.

 Шихай Яковски: Разбира се, че ние на първо място обучаваме хората на бойно изкуство. Сега хората спортуват много по-малко от преди години. Не рядко  първоначално учим хората как да падат, да стават, да се движат правилно. Хората нямат двигателна култура. Това е първото, което трябва да усвоят. Много хора си представят, че влизат в залата и започват да водят битки, но това не е сериозно. На първо място трябва да ги научим как да пазят здравето си, как да изпълняват правилно всяко движение, така че да сведем контузиите до минимум. Преди години, ние се учихме на принципа на пробата и грешката, в следствие на което сме платили своята цена. Сега се опитваме да предпазим практикуващите от нашите грешки. Именно затова държим много на правилното изпълнение на техниката. Нашата техника е такава, че да ни предпазва от травми. В правилното изпълнение на техниките е заложено да се щадят стави и сухожилия.

-С  какво се занимавате, когато не сте в залата?

 Шихай Яковски: Аз съм полицай вече 20 години и в работата си също работя с много деца. Провеждаме кампании, в които учим децата на безопасно движение по улиците, безопасно придвижване в автомобил, безопасно движение в градска среда. В работата си съм имал критични моменти, или такива, в които се е изисквала физическа издръжливост. Сигурен съм, че качествата, придобити по време на тренировките, са ми помогнали.

 Кансей Петров: Работя в Природонаучния музей като уредник на залата с живи тропически пеперуди. Също така пиша поезия и проза, дори миналата година издадох книга за пеперудите. Та може да се каже и че съм и писател. Пиша под псевдонима Александър Скалд.

 -  Занимавате се със съвсем различни неща. А как работите като екип?

 Шихай Яковски: В Да Дао всички инструктори сме професионалисти в собствената си област, ние сме много различни, има полицаи, пожарникари, лекари, учители, търговци, писатели, но това, което ни обединява е общата кауза. Никой от нас не се издържа от Да Дао, всички получаваме заплати от професиите си, може би това, че между нас няма финансова зависимост е нещото, което е направило така, че между инструкторите има изключително чисти отношения, няма интриги и скандали. Мисля, че няма как да е по друг начин. Често в тренировките, ние държим в ръцете си живота на своя партньор, това е изградило една особена връзка помежду ни. Сигурен съм, че всеки един от нас би дал живота си за своите партньори.

 Кансей Петров: Признавам, че в началото имах някои притеснения за това как ще се сработим. Шихаят е разумен и практичен човек, полицай, отговорен съпруг и баща. Аз съм поет, работя с пеперуди, приключенствам из дивата природа. Но това съвсем не се оказа лошо – допълваме се чудесно в екипната работа. Дори мисля, че много хора може да вземат пример от нас – ако имате обща цел, отнасяте се сериозно към нея и си вършите работата, няма значение колко сте различни. Целта ще бъде постигната.

 -  Кога започвате да тренирате отново и с какви възрасти? Къде може да ви открием?

 Шихай Яковски: Ние в нашата школа започваме тренировки в началото на септември, всички останали школи ще започнат в началото на октомври. От миналата година сформирахме група за деца над 4 години и се оказа, че в тази възрастова група има голям интерес. Първоначално бяхме леко притеснени, но се оказа, че малките практикуващи се справят доста добре, много са адаптивни и бързо възприемат, освен това родителите са много доволни. Всички казват, че виждат промяна, децата стават много по-концентрирани, дисциплинирани и по-добре се справят с ежедневните си задачи. Тази година продължаваме с малките бойци, ще имаме една група за напредналите деца и една основна група. Може да ни откриете в зала „Строител“, а пълният списък на школите ни може да намерите на сайта ни www.dadao.org.

-  Благодарим Ви и ви пожелаваме успех.

 Шихай Яковски: Ние ви благодарим, винаги сте добре дошли при нас.