Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров Сицилия в Италия, се плъзга много бавно към Средиземно море, с постоянно темпо от 14 милиметра на година.

Това показва изследване на учени от британския Открит университет (Open University) и Лабораторията за изследване на вулканите и магмата към Физическата обсерватория на Клермон-Феран във Франция, съобщава Нова ТВ.

Дейността на Етна редува епизоди на надуване по време на изригванията, после на раздуване. Истинското движение на вулкана остава следователно скрито. Регистрирахме движение, когато вулканът се успокоява, което не беше лесно, предвид че Етна е едно ужасно дете сред вулканите", разказва описателно Бенжамен ван Вик де Бриес, един от учените, извършили изследването и преподавател в университетът Клермон Оверн.

Етна, с височина над 3300 метра, изригва често. Известно е, че изригванията му датират поне от 2700 години.

"Установихме, че целият вулкан се мести, така да се каже върви със скорост от 14 милиметра на година към Средиземно море. Подозирахме това движение за много други вулкани, но за първи път успяхме да го наблюдаваме директно", казва експертът.

Плъзгайки се по седимента основа, съставена главно от глини и варовик върху наклон от 1 до 3 градуса, движението на Етна е "неизбежно", казват учените, публикували изводите си в научното издание "Бюлетин по вулканология".