Венеция планира да таксува посетителите си и да наложи квоти за достъп до града от лятото на 2022 г., съобщава италианският вестник La Stampa, цитиран от Bloomberg. Влизането в уникалния островен град може да струва между 3 и 10 евро в зависимост от сезона и колко туристи се очакват в дадения ден.

Венеция, която е сред най-популярните туристически дестинации в света, също ще изисква от потенциалните посетители да резервират посещението си предварително. Контролно-пропусквателни пунктове ще бъдат поставени на основните точки за достъп до историческия център на града.

Местните жители, техните роднини или туристи, които са резервирали хотел във Венеция, ще бъдат освобождавани от входната такса. Така изискването гостите на страната да заплащат своето посещение остава противоречиво.

Местният общински съветник Марко Гаспаринети смята, че това ще превърне Венеция в "тематичен парк". Именно поради тази причина политикът предлага ограничаване на достъпа само до конкретни пренаселени зони в града като централния площад "Сан Марко".

Голяма част от туристите посещават Венеция само за един ден, колкото да я разгледат набързо и да си купят някой дребен сувенир. Много от тях си носят храна и не харчат нито цент в местните ресторанти и кафенета (които по принцип са доста скъпи).

Властите се надяват мерките да намалят до някаква степен наплива на туристи, който все повече дразни местните жители. Според тях посетителите пречат на нормалния ритъм на живот на града. Най-желаните световни дестинации за туризъм се опитват да ограничат масовите пристигания и да подобрят качество на преживяването както за посетителите, така и за жителите си.

Подобни мерки за контрол на притока на туристи бяха въведени дълго преди пандемията да "замрази" напълно посещенията в островния град през 2020 г. През тази година с бавното възобновяване на пътуванията – ограниченията отново са на дневен ред. Миналия месец Италия забрани на големи круизни кораби да влизат във Венецианската лагуна, за да защити мястото от свръхтуризъм.