Нов закон в Гърция вече разрешава разводите да стават експресно само при нотариус, като така отпада стария разточителен досега начин за разтрогване на браковете..

Законът влезе в сила в навечерието на Коледните празници и че при наличието на взаимно съгласие, разводите ще се извършват при нотариус, като за целта няма да е необходимо да се чака с месеци в първоинстанционен съд.

Уточнява се, че разтрогването на браковете ще става за много кратко време дори в отсъствието на двойките, тъй като се дава възможност на заинтересованите страни да не присъстват на този акт при нотариуса, а да упълномощят своите адвокати. В този смисъл разтрогването на браковете вече е въпрос на няколко часа, пише Blitz.bg

Решението за разтрогване на църковен брак пък ще бъде обявявано от прокурор от първоинстанционен съд, но след предварително нотариално заверено искане на заинтересованите лица. В закона е предвиден и затвор от шест месеца до една година за всяка от страните, нарушила споразумението, в което са формулирани и условията по отглеждането на непълнолетните деца, посочват още изданията.