Европейски държави разхлабват постепенно мерките срещу коронавируса. А Съединените щати предлагат глобално сътрудничество, за да се осигурят ваксини за всички.

Великобритания ще започне да излиза от карантината както е планирано от следващия понеделник, съобщи премиерът Борис Джонсън. Ще отворят кръчмите и ресторантите с външни части, заедно с магазините за стоки не от първа необходимост, спортните зали и фризьорските салони.

По думите на Джонсън правителството обсъжда и варианта за "ваксинационни сертификати" като начин за безопасно отваряне на нощните клубове и връщане към масови събития. Пробите ще започнат в средата на април, пише Бтв.

Унгария също ще започне поетапно облекчаване на мерките срещу коронавируса, до дни, обяви правителството.

Подобна мярка предприема и Дания - там отварят фризьорските салони и салоните за красота, но клиентите трябва да имат удостоверение за ваксиниране.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън пък обеща Вашингтон да си сътрудничи с партньори от цял свят за производството на ваксини срещу COVID-19, за да се осигурят достатъчно за всички държави.