Ураганът Лесли достигна Португалия тази сутрин. Ветрове със скорост 176 км/ч изкорениха дървета и оставиха стотици хиляди жилища без електричество, преди да се насочат към северната част на Испания, която се готви за проливни дъждове, предаде Франс прес.

Ураганът "зомби", наречен така, защото "бродеше" над Атлантическия океан от 23 септември, отслабна до тропическа буря, след като достигна бреговете на Португалия в ранните часове на днешния ден. В голяма част от страната е обявена най-високата степен за опасност от лошо време.

"В този момент става дума за тропическа буря и тя вече се намира в крайната северна част на страната, където ще вали, но ситуацията ще се нормализира бързо", заяви към 1 часа по Гринуич председателят на португалския метеорологически институт Жоржи Миранда пред местни медии.

Стотици хиляди останаха без електричество, десетки бяха принудени да напуснат домовете си. Най-тежко са засегнати окръзите Куимбра, Лейрия и Лисабон. По данни на метеорологичните регистри, цитирани от експертите, в тази част на Атлантика са били регистрирани само пет урагана.

Най-малко 27 души получиха леки травми, но няма сериозно пострадали, съобщава ТАСС. Без електричество са 325 000 души и се е наложило да бъдат отменени над 40 полета.

Испанската метеорологична служба предупреди, че регионите Астурия, Кастилия и Леон и Кантабрия ще бъдат засегнати най-тежко от проливните дъждове в северната част на страната. Службата за гражданска защита посъветва шофьорите да карат бавно и да не спират в райони, които може да бъдат наводнени. Освен това гражданите се съветват да стоят по-далеч от дървета, стрехи на покриви и строителни обекти, съобщава АФП.

В Испания поривите на вятъра достигаха 27 м/с, отбелязва ТАСС. Държавната метеорологична агенция повиши равнището на тревога в някои региони до жълто или оранжево.