Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета "Мобилност". Това стана ясно на работна среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто по време на посещението му в България.

И двамата министри бяха единодушни, че в този вид пакетът "Мобилност" нарушава правилата на европейския пазар под предлог, че защитава социалните права на шофьорите.

Ако един бизнес е по-конкурентноспособен от друг, ако българските и унгарските превозвачи са по-конкурентноспособни, защо те да не бъдат наемани в Европа, заяви Екатерина Захариева.

От своя страна Петер Сиярто отбеляза, че унгарското правителство е обезпокоено, че западноевропейците не приемат, че има икономически сфери, където централноевропейците са по-конкурентноспособни.

На срещата се постави и въпросът с Глобалния пакт на ООН за миграцията.Унгарският външен министър поздрави България за решението й засега да се въздържи от присъединяване към документа и подчерта, че въпросът с миграцията продължава да бъде от първостепенна важност за Унгария, пише news.bg. Той даде висока оценка на действията на страната ни за опазване на външната граница на ЕС срещу нелегалната миграция и трафика на хора.

Петер Сиярто посочи, че Унгария проявява интерес да използва природен газ от продължението на газопровода "Турски поток" през България и Сърбия, ако то бъде реализирано.

От своя страна министър Захариева увери, че България е направила сериозни инвестиции в своята газопреносна мрежа и се стреми към диверсификация на източниците на газ.

Двамата министри обсъдиха и несигурността с въпроса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, както и други въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред.