80% от секс труженички в кметство Енфилд - Северен Лондон са от България и Румъния , обяви Нишан Джингосян, основател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон.

Момичетата обикновено са от най-бедните градове на България - Видин, Силистра, Казанлък…

По думите му това е класически пример за трафик, защото девойките се набирали в социалните мрежи, осигурявал им се превоз до Лондон, настанявали ги в жилища и често дори били на възраст под 18 години. Обикновено не говорели и английски.

Днес Джингосян, който живее и работи на Острова повече от 20 години, се срещна с родни депутати от Комисията за политиките за българите в чужбина, като разговорите му бяха посветени на проблемите на българската общност във Великобритания след Brexit.

По последни данни на Министерство на външните работи българите във Великобритания са над 200 хиляди души.

Джингосян поясни, че всички те ще трябва да кандидатстват за статут за уседналост и да получат дигитален идентификационен номер за пребиваване във Великобритания.

Като представител на благотворителна организация, той е присъствал на среща в кметство Енфилд, където са били представени данните на местната полиция. А те са: Нелегално пребиваващите, нископлатените работници, които често не говорят английски език и нямат никакви дигитални умения.

Според Нишан Джингосян основна жертва на престъпленията, породени от омраза, са граждани от Източна Европа – най-вече българи и румънци.

Три пъти се е увеличил и броят на бездомните българи в Лондон. Според Джингосян в световния мегаполис българите изпитват трудности с интеграцията си.

Пред народните ни представители той изтъкна, че един от най-големите проблеми пред властите в Лондон е високата престъпност сред ромската общност.

"В Лондон няма нито една българска организация, която да работи с ромите, а от данни на местните кметства, само в районите на Харингей и Едмънтън българските граждани от ромски произход са 15 хиляди", каза той.

Именно по тази причина Нишан Джингосян настоя за провеждането на информационна кампания, разкриване на горещ телефон по процеса на придобиване на статут и цялостна стратегия за българите в чужбина.