Днес Германия частично затвори границите си с Чехия, Словакия и австрийския регион Тирол поради разпространението на нови мутации на коронавирус, въпреки осъждането от Европейския съюз.

Хиляди полицаи са мобилизирани за строг граничен контрол, напомнящ за първите дни на пандемията, когато членовете на ЕС затвориха границите си, съобщават местните медии.

Според германското правителство в случая с Чехия и Тирол ще бъде разрешено влизане за германци, чужденци, пребиваващи в Германия, сезонни селскостопански работници и медицински персонал.

Авиокомпаниите, железниците и автобусните компании вече нямат право да превозват пътници от Словакия до Германия. Изключение правят германските граждани и чужденците, живеещи в Германия.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че съпрузи, партньори в живота, непълнолетни деца и родители на непълнолетни деца също ще могат да влизат в Германия, но само ако преминат границата с германски роднини заедно. Шофьорите на камиони и други служители при превоза на стоки също са изключени от забраната. Влизането трябва да бъде разрешено и по спешни хуманитарни причини, като смърт. Въпреки това, във всички случаи, които са изключение от забраната, се прилагат правилата за тестване и карантина.

Преди това Европейската комисия апелира към Германия да разреши освобождаване на хората, пътуващи на работа, но вътрешният министър Хорст Зеехофер категорично отхвърли това. Той каза, че германското правителство няма просто да наблюдава "как мутацията на вируса се предава на нас". Граничният контрол е болезнен, но в момента е неизбежен.