Шест случая на варианта Омикрон на коронавируса са установени в Турция. Един от заразените е в Истанбул и петима в Измир, съобщи турският министър на здравеопазването. По думите му нито един от шестимата не е бил хоспитализиран.

Всички заразени са с леки симптоми, прекарват вируса на крак. Той не съобщи данни относно възрастта и пола на заболелите. По последни данни към момента вариантът Омикрон е установен в 57 държави.

Междувременно все повече започва да се говори за 4-та доза ваксина. Омикрон може скоро да стане доминиращият вариант на коронавируса. Затова според експерти четвъртата доза изглежда неизбежна. Те препоръчват и по-кратки интервали между ваксинациите, пише "Дойче веле".

Бустерните ваксини в Германия се ползват с все по-голям интерес, като същевременно се вижда, че третата имунизация надали ще бъде последната. "Смятаме, че през лятото или най-късно през есента ще се наложи и четвърта имунизация", казва председателят на Германския съюз на домашните лекари Улрих Вайгелт. Той се надява, че тогава четвъртата имунизация срещу коронавируса ще е обвързана с имунизацията срещу грип, "за да се превърне защитата от коронавируса в рутина". Това би било наложително и заради новия вариант Омикрон, който вероятно е много по-заразен от доминиращата в момента мутация Делта.

От BioNTech/Pfizer предвиждат до март - при условие че получат съответното разрешение - да пуснат препарат, модифициран срещу Омикрон. Те изтъкват, че и сега прилаганите ваксини защитават от тежко протичане на заболяването - но с допълнението, че от гледна точка на Омикрон две дози вече не представляват пълноценна имунизация.

Експертите предупреждават, че Омикрон може да се разпространи много бързо. "Предполагаме, че в началото на следващата година тази мутация бавно ще се превърне в доминираща", казва председателят на Германското обединение на интензивните и спешни медици Гернот Маркс.

В същия контекст специалисти като инфекциониста Бернд Залцбергер призовават за съкращаване на интервала между втората и третата ваксина. Постоянната имунизационна комисия в Германия към момента препоръчва интервалът да е шест месеца, но в някои федерални провинции това време може и да се съкрати.