40 депутати-консерватори от британския парламент готвят импийчмънт на министър-председателя Тереза Мей. Те ще подпишат писмо, в което ще обявят недоверие спрямо своя съпартиец и премиер на страната, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус". Това е с осем души по-малко от необходимото за предизвикване на нови избори за председател на партията – механизъм, чрез който Мей може да бъде свалена от премиерския пост и да бъде заменена с друг консерватор.

Мей се бори да запази властта си над партията, след като на парламентарните избори от юни тази година, които тя свика, партията й загуби абсолютното мнозинство в парламента.

В случай на избор на партиен председател, ако претендентът победи Мей, той ще заеме постовете лидер на консерваторите и министър-председател на Великобритания. Не са необходими парламентарни избори това да се случи.

Наскоро британският премиер заяви, че ще постави точните дата и час на Брекзит в проектозакон за излизането на страната от ЕС. Тя даде да се разбере, че Великобритания ще напусне Съюза в 11 часа вечерта местно време на 29 март 2019 г. (1 часа през нощта българско време на 30 март).