Съд постанови, че френската държава не е предприела достатъчно действия за борба с изменението на климата по дело, заведено от група неправителствени организации.

В решението си Парижкият административен съд призна екологичните щети, свързани с изменението на климата, и обяви френската държава за отговорна за това, че не е изпълнила напълно целите си за намаляване на парниковите газове, съобщи АСП.

Президентът Еманюел Макрон, който беше много гласен за подкрепата си за борба с изменението на климата, настоя през декември за засилване на целите на Европейския съюз за 2030 г. за намаляване на парниковите газове с поне 55% в сравнение с нивата от 1990 г. - над предходната цел от 40%.

Но Оксфам Франция, Грийнпийс Франция и две други организации казват, че лобирането на Макрон за глобални климатични действия не е подкрепено от достатъчно вътрешни мерки за ограничаване на емисиите, обвинявани за глобалното затопляне.

Франция пропуска националните си цели, определени от Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на изменението на климата, а страната отлага повечето си усилия до 2020 г.

Съдът постанови, че съществува връзка между екологичните щети и недостатъците на държавата при зачитане на нейните собствени цели. Той реши, че в този случай присъждането на пари не е подходящо. Вместо това репарациите трябва да се съсредоточат върху отстраняването на неспазването на целите за намаляване на парниковите газове.

Четирите неправителствени организации, които заведоха случая, нарекоха решението „първа историческа победа за климата“, както и „победа за истината“, заявявайки, че досега Франция отричала недостатъчността на своите политики в областта на климата.

Съдът си даде два месеца, за да вземе решение за мерки за отстраняване на проблема и да предотврати влошаването му. Той обаче поиска от френската държава да плати на всяка от четирите организации, които са подали акцията, по символично евро, обичайна практика във Франция.