Ако през следващата година Facebook не изпълни законовите изисквания за съхраняване на потребителски данни върху локални сървъри, то мрежата ще стане недостъпна на територията на Русия. „Законът е задължителен за всички”, заяви пред репортери Александър Жаров, ръководител на държавния регулатор Роскомнадзор, цитиран от агенция Интерфакс.

Още през 2014 г. президентът Владимир Путин подписа закон, според който световните интернет компании трябва да съхраняват данните на руските си клиенти на локални сървъри. Някои компании – като Alphabet (Google) и Alibaba – вече изпълниха тези изисквания, докато други като Twitter поискаха повече време, за да преценят икономическата изгода от тези действия, пише technews.bg.

През ноември миналата година от Роскомнадзор наредиха на руските оператори да блокират достъпа до LinkedIn, поради неспазване от мрежата на закона за съхраняване на личните данни. Русия търси начини да се освободи от зависимостта си от чуждестранните технологии във време на силно политическо напрежение в отношенията й със САЩ. Страната разработва собствена услуга за комуникации в държавните институци, която да замени WhatsApp, и се опитва да направи своя интернет по-малко зависим от чужди компании.

„Във всеки случай ние или ще направим така, че да бъде спазен законът, или компанията ще трябва да прекрати дейността си на територията на Руската федерация, както, за жалост, това се случи с LinkedIn. През 2018 г. всичко ще бъде както трябва, това е сигурно”, заявил Жаров, визирайки Facebook. По неговите думи, от Twitter вече са уведомили Роскомнадзор за намерението на компанията да прехвърли на локални сървъри личните данни на руските потребители до средата на 2018 г.

„Наясно сме, че Facebook има значителен брой потребители на територията на Руската федерация. От друга страна, разбираме, че това не е единствената по рода си услуга и че има и други социални мрежи”, е казал още Жаров.