Събития с голям брой участници, като големи концерти и фестивали, ще могат да бъдат организирани в Румъния от 1 юни. Това съобщи вицепремиерът Дан Барна, като уточни, че изискването е участниците в тези събития да са ваксинирани, предаде телевизия Диджи24.

Барна потвърди, че от 1 юни ще има ново облекчаване на ограничителните мерки в страната. Той добави, че новото разхлабване на мерките ще позволи провеждането на фестивали с голям брой участници като, но само с ваксинирани лица.

"Едно от облекченията, което подкрепих и аз тези дни, е свързано с възможността да имаме концерти, фестивали, събития с голям брой хора, а не само с ограничен брой, както в момента, като условието е хората да са ваксинирани", посочи вицепремиерът.

Съгласно обявения от президента Клаус Йоханис график за облекчаване на ограниченията от 1 юни ще бъде разрешено организирането на сватби, кръщенета и други тържества с до 70 души на открито или с до 50 души на закрито. Ограничението за броя на участниците отпада, ако организаторите гарантират, че всички са ваксинирани.

В Румъния през последното денонощие са потвърдени 307 нови случая на коронавирусна инфекция, а 39 души са починали. В интензивни отделения се намират 485 пациенти. От началото на пандемията са потвърдени 1 076 840 случая, а 30 131 души са починали.