Преди десет години десни екстремисти извършиха серия от убийства срещу роми в Унгария.

Убийците пристигнали в полунощ: първо подпалили къщата, а когато семейството с две деца тръгнало да бяга от пламъците, нападателите открили стрелба по тях с пушки с рязана цев. 28-годишният баща Роберт Чорба и четиригодишният му син загинали, дъщерята оцеляла, макар и тежко ранена, а майката се отървала с по-леки наранявания.

Друго чудовищно престъпление от серията расистки убийства на роми е извършено в селище на около 60 километра югоизточно от Будапеща. През 2008 и 2009 година там загинали общо шестима роми, а други 55 души, повечето от които също роми, били ранени, някои тежко.

Тези убийства бележат връхната точка във вълната от антициганизъм в Унгария. Преди 10 години - в крайната фаза от управлението на едно корумпирано и хаотично социаллиберално правителство - навсякъде в Унгария маршируваха десноекстремистки групи, настоявайки за "решаване на циганския въпрос".

Днес четиримата извършители на серията убийства са в затвора, а насилието срещу роми изглежда като далечен спомен от миналото. Правителството на Виктор Орбан вижда в това положително развитие в страната един от големите си успехи. Представители на управляващите подчертават, че правителство води безкомпромисен курс срещу десноекстремистките прояви и полага успешни усилия за интеграцията на ромите - най-вече чрез своята програма за социално подпомагане.

Маргинализираното малцинство

Критиците обаче гледат на интеграцията на ромите другояче. Те твърдят, че правителството на Орбан си е присвоило определена антициганска реторика, съобразявайки се с нагласите на своя електорат.

От друга страна ромите са изтласкани в периферията на обществото чрез регулаторно-политически социални мерки.
"Обществото се успокои, защото държавата осъществява това, което много хора си представят като твърд подход спрямо циганите", казва ромският активист Аладар Хорват.

Той е първият депутат-ром от Либералната партия след края на диктатурата в Унгария. "Много хора симпатизират на партията Фидес, защото тя дисциплинира ромите", споделя той пред "Дойче веле".

Истинска интеграция?

На практика в Унгария не е осъществена истинска интеграция и включване за повечето от живеещите в страната между 600 хиляди и 800 хиляди роми. Общественополезният труд е задължителен за получателите на социални помощи - който отказва да работи в комуналните услуги, губи правото на помощи.

При недостатъчна хигиена в домакинството или бягства на децата от училище, бедните домакинства са заплашени от незабавно спиране на социалните помощи. А сегрегацията в училищата се е превърнала в неписан закон за много региони в Унгария.

Докато бедните и ромските деца ходят в държавните училища, децата на заможните унгарци посещават частни училища, финансирани косвено от държавни фондации.