Почти половината хотели в Рим отвориха врати отново, след като към Вечния град пак потече туристическият поток. В момента функционират поне 650 от 1200-те хотели на територията на Рим, като капацитетът на запълването им засега е около 20-30 на сто. Почти 35 000 пътници пристигат всеки ден на римското летище „Леонардо да Винчи”, което значи, че столицата се връща постепенно към нормалната си ситуация от преди пандемията. 

В момента луксозните хотели в центъра са тези, които най-много се облагодетелстват от ситуацията, тъй като връщането на американските туристи на пазара е положителен знак. Заради вариант Делта на вируса е обаче проблемно завръщането на английските туристи, тъй като те трябва да се подлагат на 5-дневна карантина.

От 17 юли до 30 октомври Колизеят се отваря за посещения и нощем. Това ще става обаче само за ограничен брой посетители, които ще могат да се наслаждават на археологическия парк на групи от по 20 души всяка вечер след 20.10 часа. Те ще могат да видят и подземията на Колизея, които бяха реставрирани неотдавна, и където били държани навремето гладиаторите, зверовете и сценичното съоръжение. 

За пръв път вечер ще може да се разглежда от малки групи туристи и Къщата на весталките, както се наричали жриците на богинята Веста. В храма на богинята имало шест весталки, чиито основни задължения били свързани с поддържането на свещения огън.