Европейският съюз планира да разработи и одобри три нови антикоронавирусни лекарства до октомври, които ще лекуват ефектите от "продължителния ковид", продължаващ седмици и месеци след излекуването на първичната инфекция, съобщи Европейската комисия.

Здравният комисар Стела Кириакидес казва, че до момента само Ремдесивир е разрешен в ЕС и до края на годината броят на новите лекарства за лечение на ефектите на COVID-19 може да се увеличи до пет.

„Освен ваксините е от решаващо значение да се ускори производството на лекарства срещу COVID-19, за да се помогне на хората, които имат дългосрочни последици от това заболяване. Целта е да се разработят и разрешат три нови лекарства срещу болестта до октомври и още две до края на годината. Това е амбициозна стъпка, но осъществима и необходима."

Тя казва, че кампанията за ваксиниране се ускорява в държавите-членки на ЕС и отбелязва, че ваксините сами по себе си не могат да бъдат отговорът на COVID-19. Трябва да се помогне на тези, които страдат от умора, намалена концентрация и нарушен сън след инфекция, тъй като коронавирусът очевидно ще стане ендемичен, какъвто е случаят с грипа.