Демонстрантка загина, а 47 души бяха ранени при протестите във Франция срещу увеличаването на цените на горивата, заявиха представители на вътрешното министерство, цитирани от Асошиейтед прес.

Води се разследване за смъртта на протестираща жена, ударена от автомобил, който явно ускорил, след като шофьорката се паникьосала, когато попаднала в протеста.

По данни на полицията трима от ранените са в тежко състояние. Арестувани са 24 човека, а 17 са задържани за разпит. Протестиращите блокираха пътища на различни места във Франция. Властите не дадоха подробности как са пострадали участниците в демонстрациите.

Около 120 хил. „жълти жилетки“ (наречени така заради светлоотразителните жилеки, които по закон трябва да носят в колите си) се събраха на протести на 2000 места. Те обвиняват президента Макрон, че изоставя „малките хора“.

Самият Макрон призна тази седмица, че не е „успял да събере френския народ с лидерите му“. Той обаче обвини политическите си опоненти, че се възползват от протеста, за да блокират реформаторската му програма, пише vesti.bg. Властите обявиха, че макар че няма да спрат протестите, няма и да позволят на демонстрантите да блокират пътища от републиканската мрежа.

И във Франция скочиха срещу цените на горивата, трагедия беляза протеститеЖена е била блъсната от автомобил и е починала