Русия като цяло е увеличила доставките на газ за Европа с 15%, но ако партньорите поискат, тя е готова да ги увеличи с колкото пожелаят. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на пленарна сесия в рамките на Руската енергийна седмица, цитиран от РИА.

"Ако ни поискат повече, ние сме готови да го увеличим. Все пак ръстът на доставките зависи от това, колко ще поискат нашите партньори. Не сме сме отказали на никого", добави Путин.

Той подчерта, че Русия е увеличила, а не намалила доставките, докато други доставчици са ги намалили с 14 милиарда кубически метра, като половината от тях се падат на доставчици от САЩ.

Руската енергийна седмица (REW) се провежда на 13-15 октомври в Москва.

Русия, която доставя повече от 1/3 от европейския газ, заяви, че бързото пускане на тръбопровода "Северен поток-2" ще помогне за борба със скока в цените.

Украинският президент Владимир Зеленски тази седмица призова ЕС да разработи „обща дългосрочна визия за енергийната сигурност на Европа“. Москва не е резервирала допълнителен капацитет за транзит на газ през Украйна за Европа за октомври, което поражда опасения.

Русия отрича, че притиска клиенти, заявявайки, че трябва да попълни собствените си резерви за зимата, преди да изпрати доставки в Европа. Но цените на газа в Европа и Обединеното кралство се повишиха миналата седмица до рекордни върхове, пише БГНЕС, като цитира АФП.