"Тези трябва да горят живи на клада!“, "Да пукнат дано от глад!", "Никаква милост за крадливите роми!" – тези скандирания огласиха в понеделник вечерта източния квартал на Рим "Торе Маура". Ревяха ги над триста жители на Вечния град, които бяха обсадили намиращия се на местната улица "Кодиросони" център за прием на бежанци.

Защото някъде по обяд служители на римското кметство бяха изгонили подслонените в центъра мигранти от Африка и настанили на тяхно място стотина роми, сред които е имало 33 деца и 22 жени.

Искрите, от които лумва продължилият до малките часове днес протест, засвистяват някъде в ранния следобед, когато живеещ в района шофьор на кола на пътна помощ паркира на улица "Кодиросани" катастрофирал автомобил.

Той забелязва, че около центъра за мигранти не се разхождат обичайните цветнокожи, но изключително вежливи мигранти от Африка, а гледащи недружелюбно мургавелковци, пише в. "Монитор".

Позаинтересова се каква е работата и когато разбира, че на мястото на вече приетите макар и трудно от съкварталците му имигранти са настанени цигани, веднага звъни на няколко приятели. За няма и час се събира яка дружина от разневени мъже и жени, които обсаждат центъра и започват да викат срещу новите му обитатели.

Няколко радиостанции съобщават за протеста и час по-късно в него се включват представители на крайната десница, на която пищещото братство в Рим често лепва прилагателното "фашистка".

Напрежението достига своята кулминация към 21 часа, когато общинарите докарват сандвичи за барикадиралите се в центъра за бежанци „новодомци“. Пикапът е спрян, изтарашен, а храната е стъпкана със злоба от протестиращите.

Малко по-късно незнайно как автомобилът на кметството лумва, после пламват като факли боклукчийските кофи в района.

Пристигат няколко пожарни, а дошлите полицаи в пълно бойно снаряжение едва удържат опитващата се да влезе в центъра тълпа. Тя започва да се успокоява и да се разотива едва към полунощ, когато шефът на кабинета на римската кметица Вирджиния Раджи обявява, че още днес ромите ще бъдат разкарани от квартала "Торе Маура".