Значително бе разширен обхватът на схемата за заместване на задължителната самоизолация след контакт със заразени с коронавирус в Англия. Полицаи, пожарникари, гранични служители и работници в транспорта на стоки ще могат да посещават работните си места, като всеки ден биват подлагани на тестове за Covid-19.

Мярката ще обхване и около 10 хиляди работници в складовете на супермаркетите и в хранителната промишленост.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че всекидневното тестване ще осигури безопасността на работещите на предните линии, като те ще могат да продължат да изпълняват задълженията си в полза на обществото.

От 16 август всички напълно ваксинирани и неваксинираните на възраст до 18 години ще могат да се тестват всекидневно, вместо да бъдат под карантина след контакт с болен. Подобни правила влизат в сила в Шотландия от 9 август и в Уелс от 7 август.

По-рано днес кметът на Лондон Садик Хан и водещи бизнес призоваха британския премиер Борис Джонсън спешно да одобри изключение от правилото за 10-дневна изолация на контактните на заразени с коронавирус. Това изключение трябва да се прилага, когато контактните са били ваксинирани.

Правителството планира да отмени карантината в тези случаи на 16 август.

За периода 8-15 юли властите в Англия са изпратили 608 000 съобщения за налагане на изолация за контактни лица.

Собствениците на заведения и ресторанти обаче изпитват остър недостиг на персонал, като някои дори са принудени да затворят своите обекти.