Властите в Полша са взели решение да се построи ограда с височина 2,5 метра на границата с Беларус. Това съобщи в "Туитър" министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак, информира ТАСС.

"Нова солидна ограда с височина 2,5 метра ще се появи на границата с Беларус", отбеляза той. По думите му също така "повече войници ще оказват помощ на граничарите".

В близко бъдеще Блашчак планира да представи подробности за по-нататъшното участие на армията в охраната на границата. В момента са задействани около 1000 военни.

По-рано Полша и Литва призоваха Европейския съюз да приложи по-строги мерки срещу Беларус във връзка с миграционната криза в региона, провокирана от Минск. От началото на годината над 4 хиляди нелегални мигранти са задържани на литовско-беларуската граница. Това е почти 50 пъти повече, отколкото през цялата 2020 година.

Съгласно данните на Министерството на вътрешните работи на Полша от началото на август са регистрирани 2 100 опита за незаконно влизане в страната от територията на Беларус. Граничните служители са предотвратили 1 350 опита за преминаване на границата. 780 чужденци са били задържани и настанени в затворени центрове.

В края на май президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му служела като бариера за прехвърлянето на нелегални мигранти в съседната държава, но предвид политическия натиск от Запада, Минск може да преразгледа дали си струва да продължи да го прави.