Европейските министри подписаха проекто-сделка за развод с Лондон, когато започна „болезнена“ последна седмица от преговори за бъдещи отношения между Брюксел и Обединеното кралство. Главният преговарящ от ЕС по Брекзит Мишел Барние и ротационният председател Австрия казаха, че договореният текст ще бъде представен на лидерите от ЕС за подписване на срещата на върха в неделя.

„Първата трудна крачка беше направена“, казда австрийскитят министър по европейските дела Гернот Блюмент след министерската среща. „Започва болезнена седмица за европейската политика“, каза Блюмел. „На масата са документите за развода. 45-годишен труден брак приближава своя край.“ Междувременно продължават дискусиите по същество за паралелно политическо изявление, което има за цел да определи амбициите на блока за бъдещи отношения с Великобритяния след Брекзит – и за потенциалната възможност за удължаване на преходния период.

Великобритания ще напусне Евросъюза на 29 март 2019 г., но ще остане в единния пазар за още 21 месеца, докато преговарящите търсят постигането на сделка за избягване на потенциалния срив в търговията между ключовите икономически партньори, пише БГНЕС. Ако страните се борят да постигнат споразумение преди края на този период, Великобритания може да поиска еднократно удължаване. Барние предположи, че то трябва да изтече в края на 2022 г., но той каза, че държавите-членки все още трябва да се подпишат. "Мисля, че през тази седмица ще имаме окончателно предложение за тази дата.

Решението ще се вземе съвместно между Обединеното кралство и 27-те", каза Барние. Надежди за търговска сделка Нито европейските държави-членки, които искат да защитят достъпа до единния си пазар, нито британските брекзисти, които се страхуват да бъдат в плен на блока, където не пишат правилата, искат безкраен преход. Барние подчерта, че правителството на министър-председателя Тереза Мей е поискало опцията за удължаване и че той се е съгласил да го успокои, но е предупредил: "Не може да бъде безкрайно. Трябва да бъде решено.“ В Лондон Мей заяви, че иска да постигне търговска сделка до края на 2020 г., за да избегне искането за удължаване на срока, но че ако преходът бъде удължен, това би трябвало да бъде преодоляно от "следващите общи избори". Ако Мей оцелее въпреки вътрешния гняв по сделката, следващите британски избори са насрочени за 2022 г. Европейските преговарящи планират да публикуват тяхната версия на изявлението за бъдещите отношения във вторник.