Основателят на шведската фирма за мебели Ikea, Ингвар Кампард, почина на 91-годишна възраст, съобщиха от компанията.

Камрад е издъхнал в съня си в дома си в Смаленд, Южна Швеция, посочиха от световноизвестната корпорация за обзавеждане. 

Икеа започва като магазин в градината на г-н Кампрад, в който той продава часовници и коледни картички.

С времето обаче магазинът става популярен с дизайна на мебели, а Камбърд се превръща в един от най-богатите хора в Европа.

Мебелният магнат живее в продължение на няколко десетилетия в Швейцария, където се премества през 70-те години, за да избегне високата данъчна ставка на Швеция.

Но той се завръща в Швеция през 2013 г. след смъртта на съпругата си Маргарета.

Същата година той също се оттегли от борда на ключовата компания в портфолиото си и я остава на най-малкият си син. Семейството на Кампрад все още контролира сложната корпоративна структура, която формира веригата Ikea.

В края на 2017 г. Кампрад получи специална награда заради това, че е отворил очите на света за нордическите езици и култура. Това се оказва и последното му появяване на официално събитие.

Малцина могат да се мерят с най-популярния милиардер на Швеция, създал компания с присъствие в 40 държави, почти 250 магазина и около 120 000 служители, пише "Дагенс индустри". Годишният каталог на ИКЕА е едно от най-големите печатни издания в света с почти 200 милиона безплатни списания на почти 30 езика. В шведската история малцина са от неговата категория, а на международно ниво трудно се сещаме за някой толкова успешен швед предприемач, допълва изданието.