Искат Италия да бъде дисквалифицирана от Евровизия 2021 и да се откаже от първото си място, след изтичането на скандални кадри от конкурса. За това настояха фенове часове след като бе разпространено 3-секундно видео от церемонията, на което се вижда как фронтменът на групата Maneskin – Дамяно Давид, се навежда към масата.

Движението му бе припознато като употреба на забранени субстанции, въпреки че никакви непозволени вещества не са показани в ефира, който достигна до националните телевизии в цяла Европа. Наблюдателни зрители обаче заподозряха, че той употребява кокаин.

“Не употребявам наркотици. Моля ви, наистина ли го мислите, не използвам кокаин”, заяви певецът на пресконференция, цитирана по-късно от BBC.

На нея италианският изпълнител Давид обяснява, че е вдигнал чаша, паднала на пода. Любопитно е, че и двете ръце на фронтмена могат да бъдат видени отгоре на масата. Още по-любопитен е погледът на музиканта до него, също част от групата, който не успява да скрие учудената си гримаса при вида на случващото се.

Остава съмненията да бъдат потвърдени или опровергани, след като Дамяно Давид бъде подложен на тест за наркотици, възложен от организаторите на Евровизия 2021.  Организаторите са получили уверения от групата, както и от италианската делегация, че наркотици в залата на концерта не е имало. След оглед наистина са намерени и останки от счупена чаша.

 Европейският съюз за радио и телевизия, който е организатор на конкурса, продължава да разследва видеото. Стигне ли се до дисквалификация, е много вероятно подгласникът Франция да получи първото място.