Екологична демократична партия на Германия успя да постигне огромен успех в немската провинция Бавария. Малката партия успя да събере около 1,75 милиона подписа на баварски избиратели за петиция, която предвижда 20% от обработваемите земи да спазват биологичните норми през 2025 година, а през следващите години до 2030, да достигне 30%. Освен това десет процента от зелените площи в Бавария трябва да станат по- защитени от човешка дейност, като голям акцент пада върху опазването на екологията на реките и потоците.

Резултатът от петицията може да доведе до референдум. По системата за пряка демокрация, функционираща в Бавария той може да се проведе в рамките на шест месеца.

Успехът на петицията предизвика кампания на земеделските организации, които информират за потенциалните финансови разходи за земеделието, ако предложението бъде прието.

Баварското правителство също е поставено в неудобно положение, тъй като земеделците са традиционни коалиционни партньори на Христяндемократическия съюз, партията на която канцлерът Ангела Меркел доскоро бе лидер.

Медиите коментират успеха на петицията в положителна посока, твърдейки че Бавария би мога „да се превърне в пионер в Европа в областта на защитата на околната среда“. От години учените бият камбаната за това, че синтетичните пестициди, които стоят в основата на развитието на земеделието през последните 60 години, вредят изключително много на насекомите и местата, които обитават. Основен акцент се поставя на заплахата за пчелите.