Кралица Елизабет се върна към кралския дълг след погребението на съпруга си принц Филип.

Във вторник монархът направи първата си официална поява след погребението на Филип на 17 април. Кралицата проведе две виртуални срещи от замъка Уиндзор, където прекара по-голямата част от изминалата година сред пандемията на коронавируса.

Кралицата беше видяна усмихната на екрана, когато поздравяваше Ивита Бурмистър, посланик от Република Латвия, и Сара Аффу Амани, посланик от Република Кот д'Ивоар.

Кралица Елизабет отбеляза своя 95-и рожден ден миналата седмица, но заради смъртта на съпруга си, тя почете деня само със среща с най-близките. Тогава тя отправи и послание, че тя и семейството й са "дълбоко трогнати" от почитта към принц Филип в дните след смъртта му на 9 април.

„Докато ние като семейство сме в период на голяма тъга, за всички нас беше утеха да видим и да чуем почитта, отправена към съпруга ми, от хората в Обединеното кралство, Британската общност и по света. Моето семейство и аз бихме искали да благодарим на всички за подкрепата и добротата, които ни оказаха през последните дни. Ние бяхме дълбоко трогнати и продължаваме да напомняме, че Филип имаше толкова необикновено въздействие върху безброй хора през целия си живот.", се казва в позицията. 

„По случай 95-ия си рожден ден днес получих много послания с добри пожелания, които много ценя“, написа тя.

Въпреки загубата си, кралицата изпълни своите кралски задължения само четири дни след смъртта на Филип, организирайки церемония по пенсиониране в замъка Уиндзор в чест на граф Пийл, който се оттегли като лорд Чембърлейн седмица преди смъртта на принц Филип, според Съдебното циркулярно съобщение.