Френската полиция е започнала разследване на предполагаеми тайни изискани вечери и партита в Париж, разкрива в телевизионен репортаж под прикритие. Френският вътрешен министър Жералд Дарманин нареди разследването, като заяви, че подобни събирания, нарушаващи правилата за блокиране на Covid-19, биха били "напълно неприемливи".

Частен телевизионен канал M6 публикува в Туитър видео под прикритие с описание "хайвер, шампанско, менюта на топ готвачи и не се допускат маски". Това се случва докато Франция е в трети локдаун.

Клипът от M6 показа неназован частен клуб в Париж, където на гостите е казано, че могат да премахнат маските си. Тайното място работи със спуснати щори за прозорци.

Чува се сервитьор, който казва на репортера - който се представя за гост - че "хората, които идват тук, не носят маски; щом влезете тук, няма повече Covid". Според доклада висшата кухня в менюто започва от € 160 и може да струва до € 490 на човек. Видеото показва и отделни кадри под прикритие на очевидно тайна вечеря в луксозно място. Гласът казва, че гостите плащат 220 евро на глава, а някои се целуват по буза,

пренебрегвайки всички правила за дистанциране.

По случая тече разследване на властите. Ако се докаже, че видеото е точно, той каза, "тези хора трябва да бъдат преследвани и, предполагам, осъдени за организирането на такива партита".

Новите ограничения във Франция влязоха в сила в национален мащаб в събота и ще продължат четири седмици. В неделя броят на пациентите с Covid в интензивно лечение се увеличи до 5341, поставяйки френските болници под голямо напрежение. Всички училища и несъществени магазини са затворени и има вечерен комендантски час от 19:00 до 06:00.