Рекордна смъртност от коронавирус регистрираха в Русия за осми пореден ден. За последното денонощие в страната са починали почти 1000 души. На този фон, нови мерки в руската столица Москва не се предвиждат, но властите решиха да направят експеримент с тестване на деца в училищата, пише Би Би Си.

Високите нива на заболеваемост и смъртност се отдават на ниското ниво на ваксинация. Над 28 000 са новорегистрираните заразени с вируса за последните 24 часа. Хоспитализираните също се увеличават. В Москва те са почти 1500.

Само 47,8 милиона руснаци, са получили поне една доза ваксина, което е около една трета от населението . 42,4 милиона души са напълно ваксинирани.

За да мотивират пенсионерите да се имунизират, власти в Москва решиха да дават на хората над 65-годишна възраст 120 евро. Експериментът с тестването на ученици пък ще премине в 10 учебни заведения в руската столица, като ще се взима проба само от носа. Родителите ще могат да тестват сами децата си на територията на училищата. Идеята на експеримента е да се избегне преминаването в онлайн среда на обучение.