Финландската полиция съобщи, че е арестувала още четирима мароканци, свързани със заподозрения за нападението в град Турку, предаде Ройтерс. Освен нападателя са задържани още четирима човека, които също са марокански граждани, заявиха органите на реда на пресконференция.

Според полицията извършителят на вчерашното нападение с нож, при което загинаха двама души, а осем бяха ранени, засега отказва да разговаря с органите на реда, но опитите за разпит ще продължат. Полицията заяви, че нападателят, 18-годишен мигрант от Мароко, е пристигнал във Финландия като бежанец през есента на 2016 г. и е кандидатствал за убежище. Той е живял в Турку и в център за бежанци. По информация на финландски медии молбата му за убежище е била отхвърлена. Полицията каза, че нападателят е избрал жени за своя мишена, пише vesti.bg, позовавайки се на БТА.

В момента изглежда, че цел на нападението са били жени. Загиналите при нападението са жени, а сред пострадалите има шест жени и двама мъже. Мъжете са били ранени, след като са се опитали да помогнат на жените, заяви полицията.

Органите на реда заявиха, че издирват шести заподозрян във връзка с нападението. Предполага се, че той не е във Финландия и за него е издадена международна заповед за арест. По данни на полицията сред ранените при нападението има трима чужденци - италианец, швед и британец. Първоначално беше съобщено, че двама шведски граждани са пострадали при атаката.

Заради нападението в Турку Финландия няма да повиши нивото на терористична заплаха, заяви началникът на националната служба за разузнаване и сигурност Анти Пелтари, цитиран от ТАСС. През последните години три пъти повишавахме нивото на заплаха, за последен път това беше през юни. Случилото се в Турку обаче не повлия на нашите оценки. Нивото на заплахата за сигурността остава повишено, т.е. второ в четиристепенната скала на заплахите, посочи говорителят.