Опустошителните пожари в Испания и Португалия взеха жертви. Огнеборците в северозападния испански регион Галисия са открили телата на двамата загинали в обгорената им кола на път недалеч от град Нигран в провинция Понтеведра. 

Друг голям пожар гори в околностите на Виго, един от най-гъсто населените градове в Галисия, където са били евакуирани студентски общежития. В Испания в момента има около 150 пожара.

В Португалия вчера са били получени сигнали за 440 горски пожара в централните и северните части на страната. Трима души са загинали и 25 са ранени в общини в Пенакова и Серта, съобщи противопожарната служба, цитирана от Франс прес.

Най-малко 20 селища са били евакуирани, а пламъците са погълнали десетки къщи. Прекъснат е трафикът на три магистрали, включително на магистралата между Лисабон и Порту - най-големия град в северната част на Португалия.

Вълната от пожари на Иберийския полуостров е причинена от високите температури и сушата. Близо 216 хиляди хектара растителност са изпепелени в Португалия между януари и септември тази година.