Тълпи от зашеметени парижани и туристи - някои плачещи, други с молитви - гледаха с ужас в центъра на Париж в понеделник вечерта, когато пожарникарите се бориха с часове да потушат пламъците, поглъщащи катедралата Нотр Дам. За щастие, трагедията се размина без жертви и ранени.

Всичко започна в 19:50 часа българско време, когато над покрива на Парижката Света Богородица, една от най-посещаваните забележителности в Европа, към небето се извиха пламъци и облаци сив дим. Веднага към мястото на инцидента, Ил дьо ла Сите, остров на река Сена в сърцето на френската столица, се забързаха стотици пожарни.

Според информация на Франс прес, най-вероятно пожарът е възникнал заради ремонтните дейности, тъй като от няколко месеца се прави капитален ремонт на катедралата.

Ахвания и викове: "О, Господи" обаче изригнаха в 20:50, когато горната част на кулата на Нотр Дам се срути в огнения ад, който се беше разпрострял по целия покрив.

Френският президент Еманюел Макрон отмени своя важна политическа реч и веднага тръгна към Нотр Дам, където малко след това падна целият покрив, а медиите съобщиха, че пламъците са обхванали носещата конструкция.

В същото време около Парижката Света Богородица се бяха събрали хиляди парижани и гости на френската столица, които в реално време споделяха видео, снимки и коментираха в социалните мрежи, докато наблюдаваха инферното.

Около сградата бе установен периметър за сигурност. Както показаха кадри в социалните мрежи, събралите се наблюдатели на ужасното зрелище запяха: "Поздравявам те, Мария".

Веднага към френската столица потекоха съболезнователни съобщения: от Доналд Тръмп, който предложи в гасенето да се включат пожарогасителни самолети, Ангела Меркел, Тереза Мей и т.н. и т.н. Руската църква също изрази съпричасността си с парижаните, но отбеляза, че трагедията, случила се на Първия ден от Страстната седмица преди католическия Великден е "страшна поличба, чийто смисъл тепърва ще разберем".

В гасенето на пламъците се включиха повече от 400 пожарникари, които се опитваха да предотвратят прехвърлянето на пламъците към фасадата и двете основни камбанарии на Нотр Дам и в крайна сметка успяха да го направят.

Служителите на противопожарната служба дори влязоха във вътрешността на катедралата, откъдето извадиха олтарът и неговия кръст преди да излязат заради бързо разпространяващия се огън по дървените греди.

Малко след това настъпи облекчение, когато пожарникарите успяха да понижат интензивността на огъня, а около 05:00 часа във вторник сутринта от пожарната служба на Париж съобщиха, че пожарът е потушен.

Пламъците обаче унищожиха 93-метровата кула стрела и покрива на величествената катедрала. Пожарникарите успяха да предпазят от рухване двете основни кули и външните стени и да спасят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството, сред които и тръненият венец на Христос. 

"Вече смятаме, че двете кули на Нотр Дам са спасени", каза началникът на пожарната служба във френската столица Жан-Клод Гале. Той обаче призна, че все още има опасност от рухване на някои от вътрешните конструкции.

Засега има информация за един пострадал при пожара огнеборец, който е получил сериозни наранявания.

Парижката прокуратура каза, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж.

Френският президент Еманюел Макрон обеща, че  Нотр Дам ще бъде възстановена. "Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата, всички заедно", заяви Макрон пред журналисти.

Той похвали "извънредната смелост" на пожарникарите и каза, че Франция трябва да се гордее с "всички тези, които се бориха, за да не се случи най-лошото".

Ще има ли спасение? Конструкцията и предните кули на Нотр Дам оцеляхаЕдин пожарникар е сериозно пострадал при гасенето на адската стихия в катедралата в Париж

Кадър от дрон показва мащаба на стихията в Париж. Макрон се върна на мястотоНад 500 пожарникари гасят пожара в Нотр Дам

Адът не може да бъде спрян! Рухна и другата кула НА ЖИВООгнената стихия е на път изцяло да опустоши катедралата в Париж

Ето как се срути кулата на горящата катедрала Нотр Дам в ПарижПрокуратурата започва разследване, следователите обаче третират случая като инцидент

Огнен ад в Париж! Гори катедралата Нотр Дам НА ЖИВОПредполага се, че причината за пожара е свързана с ремонтни дейности