Повече от половината жители на Каталуния са против отделянето й от Испания, сочи ново проучване в областта. Снощи стотици хиляди излязоха по улиците на Барселона, за да подкрепят испанското единство.

Утре повече от 2 хиляди служители на автономията и областта трябва да се върнат на работа. Очакванията са централната власт да изпрати в провинцията свои представители, които да поемат контрола над вътрешните работи, икономиката, социалната сфера и енергетиката.

Държавният секретар на административното деление пък ще влезе в Областната управа

Очакват се мащабни стачки, като не се изключва и вероятността от сблъсъци с участието на привърженици и противници на независимостта, съобщава bTV.

Междувременно медиите вече спекулират ще получи ли сваленият каталунски лидер Карлес Пучдемон убежище в Белгия, след като белгийският държавен секретар намекна, че това е възможно, а малко след това премиерът на страната бе категоричен, че подобно предложение въобще не е на дневен ред.

Белгия също е разтърсвана от регионални противоречия и според някои наблюдатели евентуално успешно обособяване на независима Каталуния може да засили сепаратизма и на нейна територия.

Испанският външен министър заяви, че Пучдемон ще може да се яви на изборите през декември, стига до тогава да не бъде арестуван.