Тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус трябва да бъдат представени от българските граждани, които влизат в Испания. По информация на българското посолство в Мадрид мярката е в сила от 16 август 2021 г. и не важи за пътниците, идващи от Северозападна България, съобщиха от МВнР.

При влизане в Испания българските граждани, пристигащи от районите Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Югоизточен и Южен Централен, трябва да представят един от следните документи:

- Документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 /14 дни след поставянето на последната доза/. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини на производители, официално признати от ЕС;

- Документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразната верижна реакция (PCR)

- Бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, проведен до 48 часа преди влизането в страната, считано от вписаната в документа дата на проведеното изследване;

- Документ, издаден от медицинско заведение, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 – валиден от 11-тия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден;

- Дигитален сертификат на ЕС за COVID-19, удостоверяващ едно от горепосочените изисквания.

Продължава извършването на санитарен контрол на всички международни пътници, влизащи в страната, на случаен принцип – контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние.

Остава в сила и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания, както и получаването на QR код след попълването му. Децата на възраст под 12 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове, но следва да имат попълнен формуляр за санитарен контрол.