Прокуратурата във Франкфурт и Федералната криминална полицейска служба се започнали мащабни претърсвания в офиси на "Дойче банк". Финансовата институция е разследвана по подозрения за изпиране на пари, съобщи немската прокуратурата. Около 170 служители на прокуратурата, Федералната служба за криминално полицейско управление, отдел "Данъчно разследване" и Федералната полиция са действали от сутринта в шест офиса на "Дойче банк" във Франкфурт, Ешборн и Грос-Умщад.

Според данни на немското издание "Шпигел", разследването е съсредоточено срещу ключови служители на банката, сред които двама вече са идентифицирани. Разследването е стъпило върху доклади на Федералната полиция за така наречените офшорни течове и разкритите панамски досиета /"Panama Papers/. Според документите клиентите на "Дойче банк" са били съветвани да създават офшорни компании и сметки в популярни данъчни "убежища", а парите от дейността им са вероятно са били "изпирани" в банката, без институцията да е проверявала или да е подавала сигнали за тези подозрителни сделки.  

Само през 2016 г. повече от 900 клиенти с обороти от 311 млн. евро са свързани с корпоративна група, базирана в Британските Вирджински острови.

Deutsche Bank не е излязла с официално становище по случая, но в международни медии се твърди, че от институцията са заявили, че настоящият казус няма общо с датска банка Danske Bank. Припомняме, че тя разследвана за изпиране на пари, предвид че през клона й в Естония са преминали 230 млрд. долара, внесени от чужди граждани - най-вече крупно богати руснаци. 

Припомняме, че скциите на най-голямата германска банка "Дойче банк" паднаха с 4.2% само преди дни, когато избухна скандалът с Danske bank. Според изнесените данни банката е участвала в подозрителни транзакции в клон на датската банка.