След по-малко от час се очаква да приключат парламентарните избори в Германия. Над 60 милиона избиратели са призовани да изберат, макар и индиректно, наследника на канцлера Ангела Меркел след 16 години управление.

Според предизборните допитвания нейният Християндемократически съюз може да загуби статута си на първа политическа сила с исторически нисък резултат, но преднината на Социалдемократическата партия е в рамките на статистическата грешка.

Една от интригите в днешния вот е дали партията на крайната Левица, която е против членството на Германия в НАТО и е потенциален коалиционен партньор на ГСДП, ще успее да премине 5-процентната бариера, предава БНТ.

Освен за Бундестаг, днес в Германия гласуват и за местна власт в Берлин и провинция Мекленбург - Предна Померания.

"Който гласува, изпълва демокрацията с живот. Всеки глас има значение". Това каза федералният президент Франк-Валтер Щайнмейер.

Според него в страната предстои политически преход.

По традиция Германия се управлява от коалиции и от сега е ясно, че след изборите ще има тройна коалиция.

Партийните лидери намекнаха за предпочитанията си за партньори в бъдещия кабинет.

"Боря се за силен резултат на Либералната партия и се надявам да го постигнем - за съставяне на центристко правителство", обяви Кристиан Линднер, председател "Свободната демократическа партия", която може да се окаже ключова за съставянето на бъдещето правителство. Либералите управляват с кандидата на ХДС за федерален канцлер Армин Лашет в Северен Рейн-Вестфалия.

Олаф Шолц, кандидатът на Социалдемократическата партия, който води в допитванията, изрази предпочитанията си за лява коалиция със Зелените, без да конкретизира кой може да бъде третият партньор:

"Трябва да спрем глобалното затопляне и Германия трябва да даде своя принос.

Но председателката на Зелените Аналене Бербок предупреди:

"Да се наречеш „еко-канцлер” не е достатъчно. Не можем да си позволим половинчати решения".

Първи прогнозни резултати в парламентарните избори се очакват в 19 ч. българско време.