Кината, музеите, театрите и ресторантите в Нидерландия заработиха отново като нова стъпка към нормализиране на живота. Хората посрещат облекчаването на противоепидемичните мерки с ентусиазъм, съобщават местни медии. Много ресторанти, в които отново може да се вечеря на закрито, са изцяло резервирани. В редица културни обекти билетите бяха напълно разпродадени, макар все още да се работи при ограничена посещаемост.

Някои културни институции отбелязаха отварянето си със специални церемонии, например Музеят на Ван Гог.

"Културата е основата на всичко, градът отвърна на удара с творчество, вдъхновение и солидарност", каза на събитието амстердамският поет Гершуин Бонефация.

Традиционното кино "Тушински" отвори врати с прожекция на филма "Битката за Шелда", чиято премиера беше през декември 2020 година - ден, преди кината да затворят заради нов локдаун.

Отворени отново са и спортните обекти, а местата със сервиране на храна и алкохол на открито ще могат да работят с по-дълго работно време, до 22:00 часа. Вечерният час по-рано вече беше отменен, а магазините и публичните домове отново са отворени.

Припомняме, че облекчения има и при мерките, свързани с пътуванията. Повече за тях можете да прочетете тук:

Пътуваме без PCR тест до Нидерландия, карантината също отпадаСтраната ни преминава в "жълта" категория, което я прави потенциално не толкова опасна